Březen 2015

Bebe řezy

31. března 2015 v 15:10 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
Už mě tady máte zase. :)
Bebe řezy jsou výborné a děti je přímo milují. ;)

Budete potřebovat:
  • 2 balíčky bebe sušenek ( světlých )
  • 900 ml mléka
  • 2 ks vanilkového pudinku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru
  • 200 g másla / STELA
  • 2 ks smetany ke šlehání
  • stužovač do šlehačky
  • 1 tmavá čokoládová poleva
Postup přípravy:
Na plech si poklademe polovinu bebe sušenek a uvaříme si hustý krém.
Vanilkový krém: 0,7 l mléka si zahřejeme, přidáme 0,2 l mléka, ve kterém jsme si smíchali 2 Zlaté klasy nebo pudinky, 2 lžíce mouky a 3 žloutky. Vše spolu uvaříme, přidáme cukr. Do krému vmícháme 200 g másla/ Stela a natřeme na bebe sušenky.
Na vychladlý krém natřeme 2 vyšlehané šlehačky /do kterých jsme přidali ztužovač a cukr podle chuti/. Na šlehačku poklademe bebe sušenky a polijeme čokoládovou polevou. Necháme dobře vychladnout.

Dvoubarevný tvarohový věnec

31. března 2015 v 11:30 | Klára Hrbáčová |  Bábovky
Vhodné na Velikonoční dny :)

Budete potřebovat:
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 100 g másla
Na nápln budete potřebovat:
  • 150 g másla
  • 750 g tvarohu
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 vejce
  • strouhaná kůra z jednoho citronu
  • 1 lžíce kakaa
Postup přípravy:
Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva, cukrem a solí, přidáme vejce, změklé máslo a vypracujeme vláčné těsto. Necháme v lednici odpočinout. Potom těsto vložte do formy na věnec a rukou je po stranách rozprostřete (já nemám formu na hladký věnec, tak jsem použila keramickou formu na bábovku).
Náplň: Ušleháme tvaroh s cukrem a pudinkovým práškem, přidáme vejce a citrónovou kůru. Vše hladce vymícháme a nakonec přidáme rozpuštěné vychladlé máslo..... (tvarohy jsem použila ty, které jsem měla doma, namíchala jsem 2x vaničkový a 1 klasický v papíru. Myslím, že je jedno, jaký tvaroh použijete, hmotu zahustí pudink a při pečení krásně ztuhne).
Asi 2/3 náplně nalijeme do formy na tmavé těsto, zbytek obarvíme kakaem, nalijeme na světlou náplň a opatrně vidličkou promícháme, abychom nepoškodili těsto!
Pečeme při 160°C cca 1 hodinu. Upečený vychladlý věnec vyklopíme a můžeme podle chuti polít polevou, já polila světlou a posypala barevným zdobením......

Některé obrázky...

31. března 2015 v 11:20 | Klára Hrbáčová
Jak jste si mohli všimnout, u některých receptů nejde zvětšit obrázek. Zkoušela jsem to snad všemi způsoby.
Pokud by jste chtěli vidět jak recept vypadá po upečení, stačí napsat do komentářů u danného receptu a požádat o obrázek.
Pokud možno prosím vložte i svůj e-mail do komentářů. ;)
►Máte nějaký oblíbený recept ? Napište do komentářů a podělte se s námi.◄

Babeta

31. března 2015 v 11:09 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Jednoduchý recept, který hravě zvládne i začátečník ! ;)

Budete potřebovat:
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 22 dkg cukru moučky
  • 4 vejce
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • št'áva ze dvou citronu
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
Postup přípravy:
Žloutky+cukr do pěny, přidáme mouku + prášek do pečiva, pak vše ostatní, nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě při 150 stupních - i méně, pečeme hodinku určitě (zkoušíme špejlí). Po upečení ihned pocukrujeme.

Čokoládové brownies se smetanovou pěnou

31. března 2015 v 11:00 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
Pro milovníky čokolády a dobrých zákusků. :)

Na Brownies budete potřebovat:
  • 160 g hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
Na ořechovou vrstvu budete potřebovat:
  • 200 g lískových ořechů
  • 70 ml vody
  • 400 g krystal cukru
Na čokoládovu pěnu budete potřebovat:
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 160 g hořké čokolády
  • 2 žloutky
  • 1/2 šálku krystal cukru ( 100 ml )
  • 1/3 šálku vody ( 75 ml )
Postup přípravy:
Máslo rozpustíme, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a mícháním ji rozpustíme. Necháme vychladnout.
Vajíčka utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme polohrubou mouku s kakaem a nakonec i vychladlou čokoládovou hmotu. Důkladně spojíme.
Takto připravené těsto navrstvíme na plech o velikosti 20 x 20 cm, který jsme vyložili papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 160 stupňů cca 25 - 30 minut.
Cukr s vodou ohřejeme na mírném ohni a když je cukr rozpuštěný přidáme lískové ořechy. Vše spolu důkladně promícháme a necháme vychladnout. Následně mixérem jemně rozmixujeme.
Následně mixérem jemně rozmixujeme.
150 ml smetana ke šlehání vyšleháme na tuhou hmotu. 150 ml smetany dáme do hrnce a ohřejeme na mírném ohni, POZOR! nevaříme. Přidáme na kousky nalámanou hořkou čokoládu a mícháním ji rozpustíme. Odstavíme a necháme vychladnout.
Vodu s cukrem dáme do hrnce a ohřejeme na ohni. Když máme cukr rozpuštěný, odstavíme a necháme mírně vychladnout. Přidáme žloutky a vymixujeme do hladka. Následně přidáme chladnou čokoládovou smetanu a znovu šleháme. Nakonec čokoládovou šlehačku spojíme s vyšlehanou čistou šlehačkou a spojíme.
Takto připravenou čokoládovou pěnu rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu navrstvíme na chladný korpus, posypeme připravenými rozdrcenými ořechy a navrstvíme druhou polovinu krému. Vrch ozdobíme oříšky a necháme ztuhnout. Podáváme. Dobrou chuť!

Extra čokoládový zákusek

31. března 2015 v 10:50 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
O odpolední kávičce. ;)

Na těsto budete potřebovat:
  • 4 vejce
  • 6 lžíc cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 8 lžíc mletých vlasšských ořechů
  • 1 balíček prášku do pečiva
Na krém budete potřebovat:
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g hořké čokolády
  • 2 balíčky stužovače
  • hořká čokoláda na ozdobu
Postup přípravy:
Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mleté ořechy. (V originálním receptu se píše, že do takto vyšlehaného těsta přidáme 250 g rozpuštěného másla, ale i bez přidání másla je těsto vláčné a chutné - kdo chce, může ho přidat, ale nemusí).
Připravené těsto navrstvíme na plech a pečeme při teplotě 200 stupňů cca 25 - 30 minut. Upečené necháme vychladnout.
Krém: Smetanu ohřejeme na mírném ohni - POZOR! nevaříme, jen ohříváme. Přidáme na kousky nalámanou čokoládu a mícháním ji rozpustíme. Odstraníme z ohně a necháme vychladnout. Vychladlou hmotu mixérem vyšleháme do pěny spolu se ztužovačem a navrstvíme na upečené těsto.
Necháme odležet v chladničky nejméně po dobu 2 hodin. Vrch ozdobíme strouhanou čokoládou. Dobrou chuť!

Úterý tak trochu jinak.

31. března 2015 v 10:41 | Klára Hrbáčová
Ahoj.
Jelikož jsem nemocná a není mi zrovna nejlíp a ještě k tomu jsem doma, udělám si na vás opět trochu více času a hodím sem pár opravdu luxusních receptů.
Pokud je u vás stejně škaredě jako je tady u nás v Ostravě, určitě budete mít chvíli toho času navíc, aby jste udělali nějakou tu buchtu, zákusek nebo koláč atd...
Snad se vám budou dnešní recepty líbit a děkuji za včerejší návštěvu. Snad dneska bude tak krásná, jako včera.

Kiwi řezy s krémem stracciatella

30. března 2015 v 20:19 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
Ještě řektěne, že nevypadají nádherně. :)

Na jeden korpus budete potřebovat ( vše 3x )
  • 3x 3 vejce ( 9 vajec )
  • 90 g krupicového cukru ( 270 g )
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce oleje
Na kiwi nápln budete potřebovat:
  • cca 10 kiwi
  • 250 ml vody
  • 4lžíce Gustinu (jemného kukuřičného škrobu)
  • 50 g cukru
Na krém budete potřebovat:
  • 500 g smetanového jogurtu
  • 500ml smetany (min.30%)
  • 1 želatinový ztužovač
  • 100 ml vlažné vody
  • 100 g hořké čokolády
Postup přípravy:
Na váhu dáme 2 lžíce kakaa a dovážíme do 90g mouku a prosijeme. Bílky vyšleháme s cukrem. Za stálého míchání přidáme žloutky, po kapkách přidáme lžíci oleje. Závěrem ručně vmícháme mouku s kakaem. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřátě troubě asi 10 minut. Takto upečeme 3 pláty. Můžeme šlehat i dohromady a rozdělit na 3 plechy.
První plát dáme na podložku nebo na plech s čistým papírem, otočíme a sundáme pečící papír. Natřeme kiwi náplň, přiklopíme druhým plátem a ten potřeme polovinou krému dáme třetí plát a druhou polovinu krému. Krájíme na kostky a libovolně zdobíme.
Kiwi náplň: 7 kusů kiwi oloupeme (2 kusy si odložíme na zdobení) a nakrájíme na kostky, přidáme polovinu vody a uvedeme do varu. V druhé polovině vody rozmícháme Gustin a cukr a přimícháme k vařícímu ovoci a ještě necháme přejít varem. Vychladlé natřeme na korpus.
Smetanová náplň: Smetanu ušleháme dotuha. Čokoládu nastrouháme. Ztužovat vysypeme do mísy, přilijeme vodu a metličkou vyšleháme. K želatině přidáme jogurt a vymícháme. Nakonec zlehka vmícháme ušlehanou šlehačku a nastrouhanou čokoládu.

Šťavnaté jablečné řezy

30. března 2015 v 20:09 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
Na těsto budete potřebovat:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g 100% tuku např. Omega
  • 1 vejce
  • 1 lžíce octa
  • 11 lžíc studené vody
  • zhruba 3 lžíce mouky na podsypání válu.
Na náplň budete potřebovat:
  • 1,5 kg nahrubo nastrouhaných jablek
  • 3 vanilkové pudinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru
  • + cukr na posypání povrchu po upečení
Postup přípravy:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhaný tuk, vodu, ocet a vejce. Zpracujeme těsto, nejdříve v míse a pak na mírně moukou podsypaném vále. Těsto rozdělíme na dva díly, zhruba na 2/3 a 1/3. Větší díl rozvalíme a dáme do hlubokého plechu s okraji, který jsme vyložili papírem na pečení. Těsto vytáhneme i trochu do stran - do výšky, to je velmi důležité. Uděláme prostě takovou vanu, kde přijde náplň.
Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem a dosladíme dle potřeby. Jablkovou náplň rozprostřeme na těsto a přikryjeme druhým, menším rozváleným dílem těsta. Kolem obvodu - na krajích přimáčkneme, na několika místech koláč propíchneme špejlí a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 45 -50 minut. Po upečení necháme důkladně vychladnout, povrch pocukrujeme a nakrájíme na řezy.

Rychlé meruňkové řezy s čokoládou

30. března 2015 v 19:59 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Já osobně jsem tyto řezy ještě nezkoušela, ale vypadají lehce na přípravu a docela chutně. :)

Na těsto budete potřebovat:
  • 150 ml mléka
  • 100 g másla ( HERY )
  • 2 vejce
  • 180 g krupicového cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 400 g čerstvých meruněk
Na polevu budete potřebovat:
  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 ml šlehačky
  • 60 g nasekaných ořechů
Postup přípravy:
Tuk nakrájíme na kousky a pozvolna ho rozpustíme na sporáku v mléce. Směs necháme zchladnou a mezitím si do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva a vypeckujeme meruňky. Do vychladlé směsi přidáme vejce, cukr a kakao a našleháme. Krém přelijeme do mísy s moukou a pořádně promícháme. Koláčovou formu nebo malý plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Rozetřeme těsto a hustě ho poklademe půlkami meruněk.Pečeme v předehřáté troubě na 180´C asi 40 minut. Do malého kastrůlku nalijeme šlehačku, nalámeme čokoládu a ve vodní lázni pozvolna rozpustíme. Vychladlý koláč polijeme polevou a posypeme nasekanými ořechy.

Mazancové buchty

30. března 2015 v 19:49 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Když jsou ty Velikonoce, tak konečně něco Velikonočního. ;)
Jsou výborné tak snad budou chutnat i vám. :)
Těsto je přímo úžasné, strašně dobře se sním pracuje!

Budete potřebovat:
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g změklého másla
  • 20 g droždí
  • citronová kůra
  • 7 g soli
  • 45 g cukru
  • 1 vejce ( celé )
  • hrozinky
  • kaštany ( čokoláda )
  • plátky mandlí
  • 1 vejce na potření
Postup přípravy:
Uděláme těsto a necháme vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na kousky a do každého dáme kousek čokolády. Zabalíme a dáme do formy. Já dala do dortové. Nechala chvíli nakynout,potřela máslem,posypala mandličkama a dala péct do předehřáté trouby na 180 st.na asi 30min.podle vaší trouby.Po upečení jsem potřela rozpuštěným maslem+rum.

Pražské koláče

30. března 2015 v 16:21 | Klára Hrbáčová |  Koláče
Dnešní první recept jsou koláče a opravdu chutné. :)

Na těsto budete potřebovat:
  • 1/2 kg hladké mouky
  • špetka soli
  • 10 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • 1/4 l mléka
  • 5 dkg droždí
  • 1,5 dcl oleje
Na drobenku budete potřebovat:
  • máslo
  • cukr
  • hrubá mouka
  • vanilkový cukr
  • 1/3 odebrat a do ní přidat skořici
Na žloutkový krém budete potřebovat:
  • 1 l mnéka
  • 4 vanilkové pudinky
  • 6 lžíc cukru
  • 1 máslo
  • rum
Postup přípravy:
Těsto: připravíme si kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít. Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, žloutky, přidáme vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynout.
Žloutkový krém: Uvařit pudink z mléka, pudinků a cukru. Po vychladnutí stáhnout škraloup, vyšlehat s 1 máslem a rumem(rum jen pro chuť a vůni).
Po vykynutí těsta tvoříme asi 8mi dekové bochánky, dáme na plech vyložený pečícím papírem po 6 kusech na plech, aby se neslepily a necháme ještě 15 minut kynout. Potom je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme uprostřed skořicovou drobenkou a okolo světlou drobenkou. Pečeme při teplotě 180 stupňů do zlatova. Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.
Hpdně štěstí v pečení. ;)

Jak to dnes bude probíhat.

30. března 2015 v 16:04 | Klára Hrbáčová
Ahoj. :)
Chtěla bych vám upřesnit, jak to dneska bude na stránce vypadat.
Mám hodinu volna a rozhodla jsem se jí strávit receptama, které budu dávat na stránku.
Počítám, že stihnu dát 3-4 recepty.
Večer si zase udělám hodinku čas a zase něco málo přihodím. :)

► Máte nějaký oblíbený recept? Vložte ho do komentářů. Pokud máte i fotku, budu to o moc lepší. ◄

Banánové kostky s čokoládou

29. března 2015 v 22:59 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
Dnešní poslední recept, který vkládám.Pokračovat budu zase zítra. :)
Tento zákusek je trochu složitější, ale pokud je snaha, dá se zvládnout a určitě stojí za to vyzkoušet.
Vypadá, ale dokonce i chutná výborně.
Jinak dobrou noc a zítra ahoj. ;)

Na těsto budete potřebovat:
  • 1 velký banán
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 80 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 120 g cukru
Na krém budete potřebovat:
  • 4 žloutky
  • 2 ks vanilkového pudinku
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 120 g cukru
  • 800 ml polotučného mléka
  • 1 středně velký banán
  • trochu citronové št'ávy
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 10 g želatiny v prášku ( nemusí být )
Na polevu budete potřebovat:
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g mléčné čokolády
  • 70 g vysoce kvalitní tmavé čokoády
Postup přípravy krému:
Nejprve si začneme připravovat krém, aby stihl vychladnout. Z mléka odlijeme asi 300 ml, přidáme pudink, kukuřičný škrob, žloutky, cukr a promícháme, abychom neměli hrudky. Zbývajících 500 ml mléka dáme svařit, do vroucího přilijeme pudinkovou směs a uvaříme hustou kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout.

Postup přípravy na těsto:
Dokud se pudink chladí, připravíme si piškotové těsto. Banán a jogurt rozmixujme na hladkou kaši. Přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva. Mícháme, dokud se všechno nespojí.
Bílky vyšleháme s cukrem a špetkou soli na tuhý sníh. Pomalu ho vmícháme do připraveného těsta. Takto připravené piškotové těsto vylijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměrech 40 x 20 cm a pečeme při tepoty 170 stupňů asi 15 - 20 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.

Dále pokračujeme s přípravou krému. Středně velký banán nakrájíme na kolečka a hned ho pokapeme citrónovou šťávou, aby nezčernal. Ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou kaši. Opatrně smícháme s pudinkovým krémem. Nakonec přidáme vyšlehanou smetanu a krátce promícháme. Pokud se nám zdá, že je krém řídký, přidáme želatinu, kterou si připravíme podle návodu na obalu.

Postup přípravy polevy:
Smetanu vylijeme do kastrůlku, přidáme nalámané čokolády, dáme na oheň, krátce promícháme, dokud se čokolády neroztají. Mícháme do zhoustnutí.

Vychladlé těsto můžeme pokapat mlékem nebo jinou tekutinou, koláč tak bude šťavnatější. Natřeme pudinkový krém, pěkně uhladíme. Polijeme polevou a necháme vychladnout. Pak koláč nakrájíme na kostičky, ozdobíme šlehačkou a kolečky banánu.

Barevná babetka

29. března 2015 v 22:39 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Tří barevná buchta. :)
Barvy si můžete určit podle sebe. :)

Budete potřebovat:
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 22 dkg cukr moučky
  • 4 vejce
  • 1 dcl vody
  • 1 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • št'áva ze dvou citronu
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • barvivo ( potravinářšké )
Postup přípravy:
Žloutky+cukr do pěny, přidáme mouku + prášek do pečiva-přesít, pak vše ostatní, nakonec vmícháme sníh z bílků.Těsto jsem si rozdělila na tři části.1.část nechala světlou,druhou obarvila barvičkou,třetí lžičkou kakaa.Na plech s pečícím papírem jsem nalila světlou část,pak růžovou a nahoru hnědou.Nožem jsem těstem projela cik cak,aby se jakoby spojily a vytvořily obrázek.Pekla jsem asi 20-30 min.na 150st.Každý podle své trouby.

Croissanty s nutelou

29. března 2015 v 22:30 | Klára Hrbáčová |  Listové těsto
Velmi jednoduché.
Zvládne každý.
Rychle hotové a přitom chutné.
Velmi dobré jako svačinka dětem do školy. ;)

Budete potřebovat:
  • 1 listové těsto
  • nutelu podle chuti
  • vejce na potření
Postup přípravy:
Listové těsto necháme povolit a pak vyválíme na asi 5 mm silný plát ve tvaru obdélníku.
Ten nařežeme na větší trojúhelníčky, přidáme lžičkou nutellu a pak smotáme směrem ke špičce.
Croissanty klademe na plech vyložený pečicím papírem, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 160 °C asi 20 minut.

TIP: Můžeme naplnit tarohem, povidlím, normální čokoládou, džemem, ovocem nebo marmeádou. ;)


Hrníčková buchta s tvarohem

29. března 2015 v 22:20 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Jednoduchá buchta, kterou zvládne i začátečník. :)
Žádná váha, stačí vám hrnek. ;)

Budete potřebovat:
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • celý balíček kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 4 kávové lžičky kakaa
Na tvarohovou nápln na vršek buchty budete potřebovat:
  • 1 tvaroh
  • 1 vejce
  • 1 lžička pudinku
  • 1 vanilkový cukr
Postup přípravy:
Z přísad ušleháme těsto a dáme do vysypaného a vymazaného pekáčku (já dávám na pečící papír, ušetří to pak mytí pekáče a lépe se buchta z pekáče dostane). Připravím si ušlehanou tvarohovou směs a po lžičkách ji kladu na vylité těsto v pekáčku. Troubu mírně předehřeju a spíše pozvolna peču, aby se nevytvořily praskliny na povrchu buchty.

Banánová bábovka

29. března 2015 v 22:09 | Klára Hrbáčová |  Bábovky
Pokud máte taky rádi banány, tady je něco pro vás. :)

Budete potřebovat:
  • 3 vejce
  • 5 dkg moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 80 ml oleje
  • 30 ml mléka
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 2 banány
  • 2-3 lžíce granka
  • máslo a hrubá mouka na vymazání formy
Postup přípravy:
Žloutky ušleháme s cukry do pěny a zašleháme olej. Do mouky zamícháme prášek do pečiva, přisypeme ke žloutkové hmotě. Přidáme nahrubo nastrouhané nebo rozmačkané banány, přilijeme mléko, promícháme a vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků.
Nakonec lehce vmícháme větší kousky granka.
Jestli máte rádi sladší bábovku, tak na začátku přidejte ještě tak 3 dkg moučkového cukru.
Dobře smíchanou směs nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku o průměru 21 cm a pečeme v předehřáté troubě na 185 st. asi 37 minut.

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: cca 37 minut

Karamelová bábovka

29. března 2015 v 21:39 | Klára Hrbáčová |  Bábovky
Pro milovníky bábovek a hlavně karamelu. ;)

Budete potřebovat:
  • 3 vejce
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 6 dkg kukuřičného škrobu
  • 7 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1,2 dl oleje
  • 25 dkg karamelového salka
  • máslo a hrubá mouka do formy
Postup přípravy:
Žloutky dobře ušleháme s moučkovým cukrem (asi 2 minuty metlou). Přilijeme olej a šleháme další asi 2 až 3 minuty. Přidáme salko a opět dobře rozšleháme.
Přimícháme ostatní suroviny a nakonec dobře ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na bábovku o průměru 20 cm.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 st. na spodním roštu asi 35 minut. Kdyby se Vám začal vršek připalovat, tak ke konci pečení můžete bábovku přikrýt alobalem.
Pamatujte na to, že každá trouba peče jinak a tak než bábovku vyndáte, zkuste těsto špejlí nebo párátkem, jestli je již upečené.
Bábovku vyklopíme na mřížku a necháme jí vychladnout.

Doba přípravy: 18 minut
Doba pečení: cca 45 minut

Čokoládová bábovka s kokosem

29. března 2015 v 21:19 | Klára Hrbáčová |  Bábovky
Další úžasná bábovka pro milovníky kokosu. ;)

Budete potřebovat:
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 15 dkg cukr krupice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 5 dkg kokosu
  • 10 dkg hořké čokolády
  • 1 dl oleje
  • 2 lžíce rumu
  • 2 dl mléka
  • máslo a kokos do formy
Postup přípravy:
Žloutky ušleháme s cukry, přidáme olej, rum, mléko a vyšleháme. Hmota nebude hustá. Do mouky přimícháme prášek do pečiva, nahrubo nastrouhanou čokoládu, kokos a vše smícháme se žloutkovou hmotou. Nakonec vmícháme dotuha ušlehaný sníh z bílků.
Nalijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané formy na bábovku o průměru 21 cm.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 185 st. asi 45 minut.
Vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

Doba přípravy: 10 minut
Doba pečení: cca 45 minut