Duben 2015

Měkké perníčky

6. dubna 2015 v 10:40 | Klára Hrbáčová |  Cukroví
Budete potřebovat:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 140 g cukru
  • 60 g hery
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 malé vejce na potření
  • čokoládová poleva
Postup přípravy:
Na vál prosijeme většinu mouky (asi pětinu si necháme bokem) a cukr se sodou a perníkovým kořením.
Do důlku vyklepneme celá vejce a přidáme med. Dokola rozmístíme na kousky pokrájenou heru.
Rukama zpracujeme měkké těsto, podle potřeby přidáváme odloženou moukou (není třeba použít všechnu).
Hotové těsto necháme aspoň hodinu odpočinout v chladu.
Těsto rozválíme na tloušťku 4-5 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Klademe na plech s papírem na pečení.
Pečeme při 200°C 6-7 minut. Perníčky musí zůstat světlé, jinak ztvrdnou.
Ihned po vytažení z trouby každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem.
Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou, případně poléváme čokoládovou polevou (v tom případě není třeba perníčky po vytažení potírat vejcem).

Medové žížalky

6. dubna 2015 v 10:29 | Klára Hrbáčová |  Záviny
Budete potřebevat :
  • 600 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • 2 vejce
  • nutella
  • malý kousek čokolýdy
Postup přípravy:
Mouku smícháme se solí, vyhloubíme důlek. Do důlku nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
Ve zbytku teplého mléka rozpustíme máslo a med.
Do mísy se vzešlým kváskem přidáme mléko s medem a máslem, celá vejce a vypracujeme (vařečkou, robotem, v pekárně, ...) vláčné hladké těsto. Necháme nakynout.
Nakynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme je na 20 stejně velkých částí. Z každé vytvarujeme kulatý bochánek a necháme znovu nakynout.
Nakynuté kousky postupně rozválíme na oválek. Jednu delší stranu potřeme lžičkou nutelly a zbytek rozkrájíme ostrým nožem na úzké pásky (viz foto). Oválek srolujeme, začínáme od části s nutellou.
Položíme na plech s papírem na pečení tak, aby konce malých proužků byly vespod. Na jednom konci krajní proužek posuneme dolů, aby vznikla hlavička a místo pro oči. Žížalky různě zahneme.
Na plechu necháme ještě chvíli kynout. Pak upečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zrůžovění, asi 15 minut.
Vychladlým žížalkám domalujeme oči rozpuštěnou čokoládou pomocí párátka.

Čokoládové řezy s mascarpone

1. dubna 2015 v 11:29 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Pro trochu náročnější mlsné jazýčky. ;)

Na korpus budete potřebovat:
  • 4 vejce
  • 100 g cukr moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička instatní kávy
  • 1 vrchovatý plná lžíce kakaa
Na první vrstvu budete potřebovat:
  • balíček Club sušenek (140 g)
  • čokoládová poleva tmavá ( 100 g )
  • 1 vrchovatá plná lžíce nutelly
Na druhou vrstvu budete potřebovat:
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g čokolády na vaření
  • 3 plné lžíce cukr moučky
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 3 želatinové plánky
Na třetí vrstvu budete potřebovat:
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 2 plné lžíce cukr moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g hořké čokolády
  • rybízová marmeláda
Postup přípravy:
Celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do husté pěny, lehce vmícháme směs prosáté mouky s práškem do pečiva, kakaem a kávou. Těsto natřeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme (12 minut). Vychladlý korpus obrátíme na plechu, stáhneme papír a korpus potřeme slabou vrstvou marmelády.
Sušenky rozdrtíme v sáčku, smícháme s rozpuštěnou čokoládovou polevou a Nutellou, natřeme na korpus a necháme ztuhnout.
Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou a cukrem, ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a slabým pramínkem ji za stálého šlehání vléváme do tvarohu. Ušleháme smetanu, šlehačku lehce zamícháme do krému. Želatinu namočíme do několika lžic studené vody, po 10 minutách ji zahřejeme a rozpuštěnou vmícháme do krému. Krém natřeme na sušenky, zarovnáme a necháme ztuhnout.
Ze smetany odlijeme asi 50 ml, tuto smetanu zahřejeme k bodu varu, odstavíme a vmícháme na kostičky nalámanou čokoládu. Rozmícháme do hladka.
Zbývajících 200 ml smetany smícháme s mascarpone, cukrem a vanilkovým cukrem. Vyšleháme do hladkého krému (tuhosti šlehačky), natřeme na čokoládový krém, uhladíme. Ihned polijeme smetanovou čokoládou a promícháme. Necháme ztuhnout do druhého dne.

Tvarohová buchta s kakaovými kuličkami

1. dubna 2015 v 11:19 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Na kakaové kuličky budete potřebovat:
  • 125 g másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 150 g curk krupice
  • 2 vejce
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
Na tvarohové těsto budete potřebovat:
  • 4 vejce
  • 500 g tvarohu
  • 250 g cukr krupice
  • 125 g másla
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinku
Postup přípravy:
Máslo smícháme s cukrem a pomocí mixéru mixujeme do pěny. Postupně přidáváme ostatní přísady a připravíme si hmotu na kuličky. Takto připravené těsto si vložíme do lednice na cca 1 hodinu. Dokud nám směs na kuličky chládne, připravíme si těsto. Vše kromě vaječných bílků smícháme v misce. Když nám těsto na kuličky vychladlo, vymodelujeme si z této hmoty cca 28 kuliček (1 kulička = cca 20 g). Poklademe si je na plech. Nakonec si do směsi, kterou jsme si připravili z ingrediencí na těsto vmícháme ušlehané bílky. Tuto směs natřeme na kuličky a dáme péct do trouby na 170 stupňů do zlata (cca půl hodiny). Upečené necháme vychladnout, nakrájíme na řezy a podáváme. Posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Jablečník

1. dubna 2015 v 11:09 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Budete potřebovat:
  • 6 vajec
  • 150 g cukr krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 9 lžíc vlažné vody
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • 2 vanilkové cukry
  • mletá skořice
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1/2 l mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 2 zakysané smetany
Postup přípravy:
Plech vyložíme alobalem, posypeme vanilkovými cukry, skořicí a poklademe jablky.
Vejce s cukry vyšleháme do pěny, vmícháme vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nalijeme na jablka. Rovnoměrně rozetřeme a dáme péct na 220 stupňů asi 15 - 20 minut.
Vychladlý jablečník vyklopíme na tác, jablka budou nahoře a sundáme alobal.
Uvaříme pudink, do mírně vychladlého zašleháme smetany a natřeme na jablečník. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou a necháme v lednici stuhnout.

Tvarohový moučník

1. dubna 2015 v 10:59 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Rychlý a jednoduchý moučník. :)
Samozřejmě velmi chutný. :)

Na těsto budete potřebovat:
  • 2 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • půl hrnku oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžička kakaa
  • 2 lžičky rozpustného kafe
Na krém budete potřebovat:
  • půl litru mléka
  • 2 vanilkové pudinky v prášku
  • cukr dle chuti
  • 2 vaničky tvarohu
  • půl másla
  • rum podle chuti
Na polevu budete potřebovat:
  • 2 zakysané smetany
  • 1 čokoládu na vaření
Postup přípravy:
Prisady na testo smichame dohromady,na plech vylijeme tristvrte testa a do zbytku primichame kakao a kafe.Čtvrtku tmaveho testa vlijeme jak chceme na svetle testo a upeceme.Krem : Uvarime klasicky pudink hned do horkeho zaslehame maslo a pote i tvarohy,rum a znova naslehame.Krem naneseme na vychladly korpus,uhladime a nakonec dame polevu.Rozpustime si cokoladu a pak do ni vmiichame zakysanou smetanu,dame vychladit do lednice.Moc vynikajici!!

Bábovka s proužkem

1. dubna 2015 v 10:39 | Klára Hrbáčová |  Bábovky
Budete potřebovat:
  • 3 vejce
  • 100 g cukr krupice
  • 120 g másla nebo hery
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/8 litru mléka + 3 lžíce mléka
  • 50 g mletých nebo strouhaných oříšků
  • 1 lžička kakaa
Postup přípravy:
Utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vejce, nakonec přilejeme 1/8 mléka a mouku prosátou s práškem do pečiva. Dvě třetiny tohoto těsta nalejeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a celý povrch zaprášíme kak...aem. Nejlépe to jde tak, že si kakao nasypete do malého cedníku. Pak na tento kakaový povrch nalejeme zbylou třetinu těsta, do které jsme přidali oříšky a 3 lžíce mléka. Tím se vytvoří tmavý proužek oddělující mramorování.
Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C horkovzduch, jinak na 180 °C asi 20 minut do růžova. Hotové pocukrujeme.

2 druhy sušenek

1. dubna 2015 v 9:19 | Klára Hrbáčová |  Na zub
Hodně dobré pro děti.
Recept je jednoduchý, zvládne začátečník. :)

Na máslovo kokosové sušenky budete potřebovat:
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g cukr moučky
  • 130 g másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra
  • koos od oka a podle chuti
Postup:
Vše smícháme a uděláme hladké těsto. Necháma aspon na 2 hodiny odpočinout v ledničce a pak už jen vykrajujeme různé tvary.

Na skořicové sušenky budete potřebovat:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukr moučky
  • 2 kakaové pudinky
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 200 g másla
  • 1 vejce
Vše smícháme a uděláme hladké těsto. Necháme aspon na 2 hodinky odpočinout v ledničce a pak už jen těsto vyválíme a vykrajujeme různé tvary.

Čokoládovo-jogurtové řezy

1. dubna 2015 v 9:10 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
Tento recept je trochu složitější, ale pokud je snaha, dá se zvládnout. ;)
Je úžasný a hodně dobře vypadající. :)
Řezů je hodně takže se hodí na oslavy a pro více lidí. :)

Na korpus budete potřebovat:
  • 4 vejce
  • 200 g cukr krupice
  • 230 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
Na bílý krém budete potřebovat:
  • 150 g bílého jogurtu
  • 180 g zakysané smetany
  • 80 g cukr moučky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 6 želatinových plátků
  • 1 mandarinkový kompot
Na čokoládový krém budete potřebovat:
  • 500 g bílého jogurtu
  • 100 g cukr moučky
  • 100 g hořké čokolády
  • 4 želatinové plátky
Na polevu budete potřebovat:
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g hořké čokolády
  • dětské piškoty
Postup přípravy:
Korpus: z bílků a malé části cukru vyšleháme pevný sníh. Žloutky s cukrem a vodou vyšleháme do pěny, během šlehání přiléváme olej. V několika dávkách zašleháme i směs prosáté mouky s kakaem a práškem do pečiva. Lehce vmícháme sníh a těsto natřeme na vymazaný a vysypaný vyšší plech 30 x 40 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C. Korpus necháme vychladnout.
Bílý krém: Želatinové plátky necháme 10 minut nabobtnat v několika lžících studené vody, pak vodu zahřejeme a za stálého míchání plátky rozpustíme. Mandarinky dáme na sítko odkapat a pokrájíme je na malé kousky. Ze smetany ušleháme šlehačku. Jogurt spojíme se zakysanou smetanou a cukrem, lehce vmícháme šlehačku, vmícháme rozpuštěnou želatinu a opatrně zamícháme mandarinky. Krém natřeme na korpus a dáme asi na hodinu do ledničky ztuhnout.
Čokoládový krém: Želatinové plátky necháme 10 minut nabobtnat asi ve 3 lžících studené vody, pak je zahřejeme a za stálého míchání rozpustíme. Čokoládu rozpustíme nad párou. Jogurt spojíme s cukrem, vmícháme želatinu a za stálého míchání vlijeme čokoládu. (Také se dá místo čokolády vmíchat do jogurtu jen kakao.) Na ztuhlý bílý krém naskládáme dětské piškoty a zalijeme je čokoládovým krémem (je tekutý, ale vsákne se do piškotů a ztuhne). Opět dáme do ledničky na 2 až 3 hodiny ztuhnout.
Smetanu zahřejeme téměř k varu, odstavíme, do horké smetany vsypeme nalámané kostičky čokolády a vymícháme hladkou polevu. Polevu nalijeme na ztuhlý krém a necháme přes noc v ledničce.

Cuketová buchta

1. dubna 2015 v 8:59 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Výborná buchta, která chutná všem a je velmi jednoduchá na přípravu. ;)

Bucete potřebovat:
  • Odměřujeme v odměrce 250 ml !
  • 2 odměrky hladké mouky
  • 1 odměrka cukr krystal
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžíce kakaa
  • 300 ml oleje
  • 300 ml i víc mléka
  • 2 odměrky strouhané cukety
Postup přípravy:
Do misky dáme vše sypké mouku,cukr,pr.do pečiva,pernikové koženi ,kakao, promícháme přidáme olej , cuketua mléko promícháme a uděláme řidší těsto dáme na vymazaný moukou vysypaný plech.Pečeme na 180°Casi 25-30minut hlídat každá trouba peče jinak. je vláčná.....

Ořechová mňamka

1. dubna 2015 v 8:50 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Na ořechový korpus budete potřebovat:
  • 100 g polohrubé mouky
  • 80 g mletých ořechů
  • 1 lžíce mleté kávy
  • 5 vajec
  • 150 g cukr krupice
Postup přípravy korpusu:
Z bílků a cukru ušlehat tuhý sníh. Pak postupně zašlehat žloutky a jemně vmícháme směs ořechů, kávy a mouky.
Pečeme na 170 stupňů asi 30 minut podle trouby.

Na krém budete potřebovat:
  • 250 ml mléka
  • 1 a 1/2 karamelový pudink
  • 2 lžíce cukru
  • 1 máslo ► vyšlehat s 2 lžícema cukru a následně postupně přidávat vychladlý pudink.
Postup přípravy:
Na vychladlý korpus natřeme krém, pak na drobno rozdrcené rakvičky nebo jiné sněhové pečivo.
Vyšleháme 2 šlehačky a navrstvýme na krém. Ozdobíme mletýma ořechama nebo strouhanou čokoládu.Dáme vychladit.

Čokoládové řezy

1. dubna 2015 v 8:39 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Jednoduchý a přitom výborný recept, který zvládne každý! ;)

Budete potřebovat:
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 100 g cukr krupice
  • 100 ml vody
  • 200 ml oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 vejce
  • 150 g hladké mouky
Na krém budete potřebovat:
  • 2 šlehačky ... bud' přímo Pražské a nebo ( 2 šlehačky svařit s 200g čokolády. Nechat vychladit...nejlíp přes noc a následně vyšlehat.)
Postup přípravy:
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
Cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva, olej, vodu a žloutky důkladně zamícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce zapracujeme do základu těsta. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený korpus necháme vychladit.
Korpus potřeme marmeládou a na ni 2 pařížské šlehačky. Hustě posypeme strouhanou čokoládou nebo oříšky.

Linecký, tvarohový koláč

1. dubna 2015 v 8:30 | Klára Hrbáčová |  Koláče
Rychlovka, kterou zvládne každý. ;)

Můžete použíd ovoce, marmelády, tvaroh, čokoládu vše co máte po ruce...

Na těsto budete potřebovat:
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g změklé hery
  • 100 g cukr moučky
  • 1 vejce pokojové teploty
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
Na nápln budete potřebovat:
  • 500 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g cukr moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink v prášku
Postup přípravy:
z uvedených přísad utvořím těsto,nechám ztuhnout v lednici,rozválím,přendám na plech vyložený pečícím papírem,zvýším okraje,ovoce(čerstvé,kompotované..já použila svou domácí meruňkovou marmeládu) rozložím na těsto,rovnoměrně zaliji tvarohovou náplní..peču v předehřáté troubě 180 stupňů 40 minut..po upečení mohu pocákat čokoládou..PŘEJI DOBROU CHUŤ!!!

Středeční mlsání

1. dubna 2015 v 8:09 | Klára Hrbáčová
Dobré ráno.
Většině z nás dneska začínají Velikonoční prázdniny a hodně lidí jde naposledy do práce.
Co takhle si něco dobrého upéct?
Dneska vám dám opět na výběr s pár receptů, které jsem pro vás připravila.
Mějte se hezky a posílejte vaše oblíbené recepty dolů do komentářů. ;)