Medové žížalky

6. dubna 2015 v 10:29 | Klára Hrbáčová |  Záviny
Budete potřebevat :
  • 600 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g medu
  • 2 vejce
  • nutella
  • malý kousek čokolýdy
Postup přípravy:
Mouku smícháme se solí, vyhloubíme důlek. Do důlku nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
Ve zbytku teplého mléka rozpustíme máslo a med.
Do mísy se vzešlým kváskem přidáme mléko s medem a máslem, celá vejce a vypracujeme (vařečkou, robotem, v pekárně, ...) vláčné hladké těsto. Necháme nakynout.
Nakynuté těsto znovu propracujeme a rozdělíme je na 20 stejně velkých částí. Z každé vytvarujeme kulatý bochánek a necháme znovu nakynout.
Nakynuté kousky postupně rozválíme na oválek. Jednu delší stranu potřeme lžičkou nutelly a zbytek rozkrájíme ostrým nožem na úzké pásky (viz foto). Oválek srolujeme, začínáme od části s nutellou.
Položíme na plech s papírem na pečení tak, aby konce malých proužků byly vespod. Na jednom konci krajní proužek posuneme dolů, aby vznikla hlavička a místo pro oči. Žížalky různě zahneme.
Na plechu necháme ještě chvíli kynout. Pak upečeme v troubě vyhřáté na 180°C do zrůžovění, asi 15 minut.
Vychladlým žížalkám domalujeme oči rozpuštěnou čokoládou pomocí párátka.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbí se ti tato stránka ?

Ano 89.3% (25)
Ne 10.7% (3)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama