Duben 2015

Větrníky

29. dubna 2015 v 16:09 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
Na těsto budete potřebovat:
  • 18 dkg vody
  • 14 dkg oleje
  • 18 dkg hladké mouky
  • 5-6 vajec ( pokud jdou velké, stačí jich 5 )
  • sůl
Na krém budete potřebovat:
  • 1 l mléka
  • 4 vanilkové pudinky
  • cukr ( podle chuti )
  • 3 plné lžíce hladké mouky
  • 30 dkg másla
  • rum
  • karamelová šlehačka 0,75 l šlehačky
  • karamel ( podle chuti )
  • POLEVA:
  • 30 dkg moučkového cukru
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme karamelový základ, nejlépe den předem.
250g krupicového cukru si upálíme za stálého míchání na karamel a pak do něj nalijeme 250ml ohřáté šlehačky, rozvaříme a necháme do druhého dne vychladit.
Vznikne taková hodně hustá hmota.
Asi tak 1/2 zamícháme do šlehačky a 1/2 použijeme do polevy.
Olej ,vodu a sůl svaříme a hned vmícháme všechnu mouku a propaříme.Necháme trochu vychladit a pak postupně zamícháváme jedno vejce za druhým .Z těsta stříkáme na plech větrníky .
Plech stačí jen vymazat ,jdou krásně odlepit .
Pečeme na 190-200°C,prvních 10 minut troubu NEOTVÍRAT!!
Krém je klasika .
Karamel. šlehačka - 0,75 l šlehačky ušlehat a zamíchat karamel.
Karamel. poleva - 30dkg moučkového cukru, 3 PL rumu, karamel.

Smetanový dort s vaječným likérem

28. dubna 2015 v 12:30 | Klára Hrbáčová |  Dorty
Na těsto budete potřebovat:
  • 3 vejce
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
Na krém budete potřebovat:
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml likéru Advocaat
  • 80 g másla
  • 2,5 lžičky práškové želatiny
  • 1/5 šálku teplé vody
Na želatinu budete potřebovat:
  • 150 ml likéru
  • 2 lžičky práškové želatiny
  • 30 ml vody
Dále budete potřebovat tribičky na ozdobení :-)

Postup přípravy:
Těsto:
Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáme polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Připravené těsto navrstvíme do kulaté formy na pečení o průměru 23 cm. Formu jsme vystlali papírem. Upečeme při teplotě 180 stupňů cca 20 minut. Upečené těsto vyjmeme z formy, stáhneme papír a vrátíme zpět do formy. Necháme vychladnout.
Krém:
Máslo utřeme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně po lžících přidáváme likér a mixujeme. Želatinu si připravíme v teplé vodě - řídíme se pokyny na obalu želatiny. Připravenou želatinu přidáme k vymixovanému máslu a spojíme. Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuhé šlehačky a po malých množstvích ji vmícháme k máslové hmotě. Výslednou hmotu navrstvíme na chladný korpus a pěkně uhladíme. Odložíme do chladničky po dobu 1-2 hodin.
Vrch:
Želatinu rozpustíme v horké vodě (řídíme se pokyny na obalu želatiny). Připravenou želatinu přidáme k likéru a důkladně spojíme. Navrstvíme na ztuhlý krém a pěkně uhladíme. Kraje ozdobíme trubičkami. Dobrou chuť!

Kokosové řezy Benátky

28. dubna 2015 v 12:09 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Na kokosové těsto budete potřebovat:
  • 6 bílků
  • 6 lžíc cukru krupice
  • 100 g kokosu
  • 5 lžíc polohrubé mouky
Na kakaové těsto budete potřebovat:
  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukr krupice
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
Na krém budete potřebovat:
  • 6 žloutků
  • 150 g cukru krupice
  • 5 lžíc mléka
  • 200 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
Na polevu budete potřebovat:
  • 150 g mléčné čokolády
  • 50 g másla
  • 5 lžíc mléka
Postup přípravy:
Bílky vyšleháme s cukrem do pěny a přidáme mouku střídavě s kokosem. Navrstvíme na plech o velikosti 35 x 25 cm a pěkně uhladíme.
Bílky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme žloutky. Nakonec přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Opatrně kakaové těsto navrstvíme na kokosové a pěkně uhladíme.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 20 minut.
Krém:
Žloutky smícháme s kr. a vanilkovým cukrem. 5 lžic mléka dáme do hrnce a mírně ohřejeme. Přidáme žloutky s cukrem a šleháme nad párou do husté pěny. Máslo vymixujeme do hladké hmoty a přidáme vychladlou žloutkovou pěnu.
Krém navrstvíme na upečené a vychladlé těsto a pěkně uhladíme.
Čokoládová poleva:
Mléčnou čokoládu rozpustíme nad párou, přidáme máslo a mléko. Spojíme a navrstvíme na krém. Necháme ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!

Nugátové princesky

28. dubna 2015 v 11:59 | Klára Hrbáčová |  Na zub
Na těsto budete potřebovat:
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek slunečnicového oleje
  • 1/2 lžička soli
  • 2 lžíce krupice cukru
  • 1 lžička vanilkový extrakt
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 5 ks vajec
Na nugátový krém budete potřebovat:
  • 1 l mléka
  • 2 balíčky nugátový pudink
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 175 g cukr krupice
  • 100 g nugátový krém
  • 1 balíček práškové šlehačky Dolcet
  • 100 ml likéru ( podle chuti )
Postup přípravy:
Nejdříve si připravíme krém.V troše mléka umícháme pudinkové prášky, přidáme cukr, hladkou mouku. Zbylé mléko dáme ohřát na oheň. Když je mléko horké, přidáme rozmíchané pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.
Do horké hmoty přidáme nugátový krém (podobný Nutelle) a spojíme. Necháme vychladnout. Vychladlý krém následně spojíme s vyšlehanou šlehačkou (připravíme podle návodu na obalu), do které jsme přidali likér.
Zatímco krém chladně, připravíme si těsto. Vodu, olej, sůl, kr. cukr a vanilkový extrakt dáme do hrnce a ohřejeme. Když voda vře, postupně přidáváme za stálého míchání hladkou mouku, smíchanou s kukuřičnou moukou a sodou. Mícháme, dokud se hmota neodděluje od stěn hrnce. Následně odstavíme a necháme mírně vychladnout.
Do mírně vychladlé masy postupně vmícháme jedno vajíčko po druhém a za každým důkladně vymícháme.
Připravené těsto dáme do cukrářského sáčku a na plech, který jsme vystlali papírem tvarujeme malé hromádky.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů ccca 20 - 25 minut. Dvířka na troubě během pečení neotvíráme! Po uplynutí doby teplotu vypneme, dvířka mírně pootevřeme a necháme je ještě uvnitř 10 minut. Následně princesky vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Zoubkovaným nožem je rozkrojíme na polovinu, naplníme připravenou nádivkou a vrch posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

Makový koláč připravený za 10 minut

28. dubna 2015 v 11:50 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Budete potřebovat: ( 1 šálek = 250 ml )
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek krucice cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 4 žloutky
  • 2 hrny bílého jogurtu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky máku
  • 1 balíček prášku do pečiva
Na polevu budete potřebovat:
  • 150 g hořká čokoláda
  • 5 g másla
  • 1 lžíce oleje
Postup přípravy:
Žloutky utřeme s kr. a vanilkovým cukrem do pěny, postupně přidáme olej, bílý jogurt a mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva.
Takto připravené těsto navrstvíme na plech, který jsme vystlali papírem na pečení a pečeme při teplotě 180 stupňů cca 40 minut. Upečené těsto vyjmeme a necháme vychladnout.
Poleva:
Čokoládu rozpustíme spolu s olejem, máslem a navrstvíme na vychladlý koláč. Necháme ztuhnout a podáváme. Dobrou chuť!

Německý makový dort

28. dubna 2015 v 11:39 | Klára Hrbáčová |  Dorty
Na těsto budete potřebovat:
  • 300 g polohrubé mouky
  • 130 g másla
  • 100 g moučkového cukru
Na nápln budete potřebovat:
  • 750 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 250 g jemný tvaroh
  • 1 vejce
  • 150 g celého máku
  • 150 g dětská krupice
Postup přpravy:
Máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme mouku. Zpracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na 2 části v poměru 2: 1.
Větší část navrstvíme na dno formy (průměr cca 24 cm), kterou jsme předem vymazali máslem. Odložíme do chladničky.
Mléko, cukr, máslo přivedeme do varu. Přidáme mák zmešaný s dětskou krupicí a uvaříme hustou kaši. Tvaroh rozmixujeme mixérem a postupně ho přidáme k vychladlé makové kaši. Spolu smícháme a navrstvíme na těsto.
Vrch posypeme nastrouhaným těstem a dáme upéct. Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů cca 1 hodinu. Dobrou chuť!

Tvarohový dort ,,Slzy anděla,,

28. dubna 2015 v 11:30 | Klára Hrbáčová |  Dorty
  • Na těsto budete potřebovat: ( 1 šálek = 250 ml )
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžíce moučkový cukr
Na tvarohovou vrstvu budete potřebovat:
  • 500 g jemného tvarohu
  • 2 lžíce moučkový cukr
  • 3 ks žloutky
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 balíček vanilkového cukru
Na vrch budete potřebovat:
  • 3 bílky
  • 3 lžíce moučkového cukru
Postup přípravy:
Vajíčko utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáme máslo a mouku smíchanou se sodou. Zpracujeme a takto připravené těsto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30 minut. Tvaroh utřeme s cukrem, žloutky a vanilkou. Přidáme zakysanou smetanu a spojíme.
Odleželé těsto rozválíme do požadované velikosti formy (cca prieber 22 cm) a uložíme ho na dno. Navrstvíme tvarohovou nádivku a dáme dort péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při teplotě 180 stupňů cca 30 minut.
Bílky vyšleháme na tuhý sníh spolu s cukrem. Navrstvíme na upečenou tvarohovou nádivku a vložíme zpět do trouby. Pečeme cca 15 minut. Dobrou chuť!

Bleskový podmášlový koláč s ovocem

27. dubna 2015 v 16:32 | Klára Hrbáčová |  Koláče
Budete potřebovat:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g krystalový cukr
  • 100 g hery nebo másla
  • 250 g podmáslí - merunkové
  • 2 celá vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu citronové št'ávy
  • kůra z citronu
  • ovoce-broskve
Postup přípravy:
Podmáslí smíchat s cukry,přidat rozpušťěné máslo a mouku s práškem do pečiva-přesít.Přidat vejce a zbytek surovin a vyšlehat řídké těsto,podle potřeby dolít trochu podmáslí,když bude těsto tužší.
Těsto nalít na plech s pečícím papírem,poklademe broskvemi.
Péct ve vyhřáté troubě na cca 180 st.asi 30 minut,podle vaší trouby.
Nechat chvíli schládnout a pak přelít cik cak rozpuštěnou hořkou čokoládou s kouskem másla.
Pozn:Dá se použít i obyčejné podmáslí,u tohoto ochuceného jsem dala míň cukru cca 100 g.

Ořechovo-kávové řezy

27. dubna 2015 v 16:27 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Na těsto budete potřebovat:
  • 5 vajec
  • 5 plných lžicek krystalového cukru
  • 5 PL polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 PL kakaa
  • 1 PL mletých ořechů
Na krém budete potřebovat:
  • 250 g mletých ořechů
  • 150 g práškového cukru
  • 500 ml kávy
  • 250 g másla
  • rum
  • piškoty
  • čokoládová poleva
Postup přípravy:
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Mouku, prášek do pečiva, ořechy a kakao promícháme, přidáme k žloutkové pěně a závěrem zlehka vmícháme z bílků tuhý sníh. Vypracované těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme.
Vychladlé těsto pokapeme rumem a natřeme polovinu krému. Piškoty namočíme do kávy a poklademe na krémovou vrstvu. Na piškoty naneseme zbytek krému, necháme ztuhnou a polijeme čokoládovou polevou.
Krém: Pomleté ořechy promícháme s cukrem a zalijeme studenou kávou, tak aby se utvořila hustá hmota. Máslo vymícháme dohladka a postupně vmícháme ořechovou hmotu a vypracujeme krém.

Rychlé tvarohové knedlíky

27. dubna 2015 v 16:21 | Klára Hrbáčová |  Hlavní jídla
Budete potřebovat:
  • 2 tvarohy ve vaničce
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 2 vajčka
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka soli
Postup přípravy:
Tvaroh, máslo a vajíčka dobře prošleháme a přidáme mouku.
Uhněteme těsto a necháme 10 minut odpočinout.
Z těsta uválíme váleček, ten rozdělíme na stejné části, na které poklademe ovoce dle chuti, buď čerstvé nebo kompotované. Uválíme knedlíky a dáme do vroucí vody vařit.Odlepíme ode dna. Vaříme dokud nevyplavou na hladinu.
Podáváme posypané strouhankou, kterou spolu s máslem a moučkovým cukrem opražíme na pánvičce. Polejeme máslem.
Mohou se podávat i s tvarohem, kakaem, skořicí, nebo jak má kdo rád.

Piškotoví indiánci

27. dubna 2015 v 16:12 | Klára Hrbáčová |  Na zub
Na těsto budete potřebovat:
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 lžíce cukr moučky
  • 150 g másla
  • 200 g piškotů
Na polevu budete potřebovat:
  • 1 čokoláda na vaření
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce mléka
Na ozdobu budete potřebovat:
  • 2 lžíce polevy světlé
  • cukrářské zdobení
Postup přípravy:
V kastrolu s nepřilnavým povrchem přivedeme k varu mléko, část odlijeme do hrníčku a rozmícháme v něm pudinkový prášek. Za stálého míchání jej pomalu přilijeme do vroucího mléka. Vaříme, dokud pudink nezhoustne.
Po uvaření jej občas promícháme, aby nevznikl škraloup. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout, pak ho ušleháme s cukrem, po lžících přidáváme vychladlý pudink. Hotovým krémem naplníme cukrářský sáček a zdobíme piškoty.
Krémové indiánky necháme ztuhnout v lednici. Mezitím připravíme čokoládovou polevu. V kastrůlku smícháme čokoládu na vaření, máslo a mléko. Vše rozpustíme. Poleva by měla být tekutá, ale ne příliš. Přelijeme ji do misky a za občasného míchání necháme zchladnout.
Do vlažné polevy namáčíme špičky krémových indiánků (krém musí být opravdu tuhý a studený).
Nakonec indiánky ozdobíme. Například bílou čokoládovou polevou a cukrářským posypem podle své vlastní fantazie.
TIP: Pudink se nevaří z půl litru mléka jako obvykle, protože musí být na krém hustější.

Cuketový sachr

27. dubna 2015 v 16:02 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Na těsto budete potřebovat:
  • 350 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g cukr krupice
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 3-4 lžíce kakaa
Na polevu budete potřebovat:
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g másla
  • 1 lžíce mléka
Na potření dle chuti budete potřebovat marmeládu na potření. :-)
Na ozdobení dle chuti budete potřebovat mandle. :-)

Postup přípravy:
Cuketu očistíme, oloupeme a nastrouháme na jemno. Suroviny na těsto smícháme a vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme při 180 °C asi 40 minut.
Vychladlý dort rozkrojíme' pomažeme obě části marmeládou a opět složíme. Čokoládu' máslo a mléko zahřejeme' rozmícháme a nalijeme na střed dortu. Plochým nožem ji shrneme ke krajům. Povrch i strany uhladíme a posypeme plátky mandlí.

Univerzální kynuté těsto

25. dubna 2015 v 14:49 | Klára Hrbáčová
Budete potřebovat:
  • 1 šálek bílého jogurtu
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 3 sklenice polohrubé mouky
Postup přípravy:
Jogurt smícháme s olejem a trochu ho na ohni zahřejeme. Přidáme sůl, cukr, mouku, kterou jsme si předem smíchali se sušeným droždím a vyhnete hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo cca 30 minut.
Těsto je vhodné na pečení pizzy, koláčů, koblih (třeba přidat více cukru), ....

Arašídové pusinky

6. dubna 2015 v 12:00 | Klára Hrbáčová |  Na zub
Budete potřebovat:
  • 200 g arašídů
  • 4 bílky
  • 200 g cukr moučka
  • 100 g mléčné čokolády
  • 50 g másla
Postup přípravy:
Arašídy nožem nasekáme nadrobno. Mohou být klidně slané' cukroví to dodá zajímavou chuť. Z bílků vyšle-háme tuhý sníh' do kterého postupně přidáme cukr. Nakonec lehce vmícháme arašídy.
Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme lžičkami malé pusinky. Pečeme je při 150 °C asi 10 minut.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Můžeme přidat kousek másla. Pusinky pokropíme tekutou čokoládou a necháme ztuhnout.

Jemné moka řezy

6. dubna 2015 v 11:50 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
Na těsto budete potřebovat:
  • 120 g polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 80 g cukru
  • 30 g másla
  • 1 vanilkový cukr
Na krém budete potřebovat:
  • 150 g másla
  • 2 dl mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový pudink
  • 4 lžíce vychladlé silné kávy
Na polevu budete potřebovat:
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g smetany
  • 0,3 dcl vody ( malý panák )
Postup přípravy:
Nejdříve si uvaříme na krém hustý oslazený pudink. Necháme ho vychladnout a ještě vychladit v lednici. Pak ho vyšleháme elektrickým šlehačem do jemného krému, do kterého zašleháme vychladlou kávu a změklé máslo.
Změklé máslo utřeme s oběma cukry, přidáme žloutky a vyšleháme do husté pěny. Přidáme prosátou mouku a zlehka promícháme, aby hmota neklesla. Z bílků si uděláme pevný sníh, který na závěr po částech vmícháme do základu těsta.
Připravené těsto rozetřeme v rovnoměrné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem, povrch uhladíme. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200° a pečeme asi 8 minut do světle žluta.
Upečené plát necháme vychladnout a pak z něj opatrně stáhneme papír na pečení. Pomocí ostrého nože plát podélně nakrájíme na tři stejně široké a dlouhé pruhy.
Jeden pruh těsta potřeme vrstvou krému a zakryjeme ho druhým pruhem, který také potřeme vrstvou krému a přitiskneme na něj zlehka poslední pruh. Povrch i strany slepených plátů potřeme zbylým krémem a necháme vychladit.
Karamel připravíme v kastrůlku - za stálého míchání z cukru a vody uvaříme na mírném ohni světle hnědý karamel. Odstavíme ho z ohně, opatrně pomalu přilijeme smetanu a stále mícháme. Polevu nalijeme na ztuhlý moučník, necháme ho vychladit a pak nakrájíme na řezy.

Medovo-cuketová bábovka

6. dubna 2015 v 11:39 | Klára Hrbáčová |  Bábovky
Budete potřebovat:
  • 350 g špaldové polohrubé mouky
  • 250 g cukety
  • 150 g medu ( 5 lžíc )
  • 90 g másla
  • 40 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 dl mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • prášek do pečiva
  • rozinky nebo ořechy ( popř. nic, podle chuti )
Postup přípravy:
Do většího hrnku dáme teplé mléko a rozmícháme v něm med a máslo. V míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přimícháme k nim obsah hrnku (mléko, med, máslo), skořici a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhanou cuketu popř. i rozinky a ořechy. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a dáme péct na 200 st.C na 30 min. Pak stáhneme na 180 st.C a pečeme dalších 30 min.

Cuketová buchta s polevou

6. dubna 2015 v 11:29 | Klára Hrbáčová |  Buchty
Určitě vyzkoušejte, je výborná. Velmi jednoduchá na přípravu! :) Zvládne každý ;)

Budete potřebovat:
  • 350 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g moučkového cukru
  • 10 lžíc oleje
  • 2 vejce
  • 1/4 l mléka
  • 1 prášek do pečiva
Na polevu budete potřebovat:
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 3-4 lžíce kakaa
Postup přípravy:
Starší cuketu oloupeme (mladou můžeme ponechat se slupkou) a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený pečícím papírem popř. vymazaný a moukou vysypaný. Pečeme na 180 st. C dozlatova.
Do rozehřátého másla přidáme mléko, cukr a kakao, a za stálého míchání přivedeme k varu a odstavíme. Polevu rozetřeme na upečenou buchtu a v lednici necháme ztuhnout.

Špaldovo-jogurtové lívanečky

6. dubna 2015 v 11:20 | Klára Hrbáčová |  Na zub
Budete potřebovat:
  • 300 g nílého jogurtu
  • 160 g špaldové polohrubé mouky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 3 lžíce vody
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • olej
  • bezinková marmeláda ( může být i jiná )
  • šlehačka
Postup přípravy:
V míse smícháme jogurt, cukr, vejce, vanilkový cukr, vodu, sůl a dobře vyšleháme. Přimícháme mouku, prášek do pečiva a na rozpáleném oleji smažíme malé lívanečky, které potřeme bezinkovou marmeládou a ozdobíme šlehačkou.

Mandlové řezy polité kávou

6. dubna 2015 v 11:10 | Klára Hrbáčová |  Zákusky
Na těsto budete potřebovat:
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 0,5 hrnku polohrubé mouky
  • 150 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 0,5 hrnku cukru
  • 3 vejce
  • 2 prášky do pečiva
  • 2 lžíce rumové tresti
  • 1 vanilkový cukr
Na kávu budete potřebovat:
  • 1 hrnek vařící vody
  • 3 vrchovaté lžíce rozpustné kávy
  • 3 lžíce cukru
Na krém budete potřebovat:
  • 1 mandlovy puding bez vareni (samozrejme muze byt i jiny)
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce práškového cukru
  • 0,5 hrnku mléka
  • čokoláda na posypání
Postup přípravy:
Nejprve si uvarime rozpustnou kavu, osladime a nechame vychladnout.
Vejce a olej slehame asi 3 minuty, pridame cukr, vanilkovy cukr, mleko a rumovou trest. Nakonec pridame presate mouky s prasky do peciva. Testo nalijeme na vymazany a vysypany plech (ja pouzivam mensi, vnitrni rozmer 30 x 40 cm)
Peceme cca 25 minut pri 160 stupnich. Horky moucnik po vytazeni z trouby rovnomerne polijeme kavou. Nechame vychladnout.
Do nadoby na slehani dame smetany, cukr, mleko, puding a slehame do zhoustnuti.
Vychladly moucnik potreme kremem a posypeme nastrouhanou cokoladou dle vlastniho vyberu.

Vanilková roláda posypaná kokosem

6. dubna 2015 v 10:59 | Klára Hrbáčová |  Rolády
Budete potřebovat:
  • 5 vajec
  • 5 lžíc moučkového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžíc hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • marmeláda podle chuti
Na nápl budete potřebovat:
  • 125 g másla
  • 100 g moučového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 300 ml mléka
  • kokos na posypání
Postup přípravy:
5 ks žloutků vyšleháme s 5ti lžícemi mouč.cukru, pak pomalinku zašleháváme 2 lžíce oleje, 5 lžíc hl.mouky se lžičkou kypř.prášku. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
Těsto namažeme na plech, vyložený papírem a upečeme při teplotě 180 stupňů.
Hořké srolujeme a necháme vychladnout.
Náplň připravíme tak, že si připravíte mísu, kde vyšleháme máslo s cukrem do pěny a přišleháme předem uvařený, vychladlý vanilkový pudink. Vyšleháme do jemna.
Roládu rozmotáme a pomažeme výraznější marmeládou (rybízovou) a navrstvíme náplň (3/4). Svineme, vrch potřeme zbyly nádivkou, posypeme kokosem a necháme ztuhnout.