Květen 2015

Osvěžující nepečený dort

1. května 2015 v 11:39 | Klára Hrbáčová |  Dorty
Na základ budete potřebovat:
  • 300 g ovesných vloček
  • 150 g másla
Na krém budete potřebovat:
  • 450 g bílého jogurtu
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g želatiny
  • 150 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 ks limetky
  • 1/2 kůra z citronu
  • 30 g hořká čokoláda
Na vrch budete potřebovat:
  • tmavá čokoláda
  • limetková kůra
Postup přípravy:
Ovesné vločky rozemeleme na mouku (můžeme použít i sušenky), přidáme rozpuštěné máslo a důkladně promícháme. Připravený základ navrstvíme na dno formy o průměru 25 cm.
Jogurt utřeme s cukrem, vanilkou a želatinou. Dáme na oheň a mírně ohřejeme, dokud se cukr nerozpustí. Následně odstavíme a necháme vychladnout.
Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a přimícháme mascarpone, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z limetku a také i limetkovou kůru. Úplně na závěr přidáme hořkou čkoládu, kterou jsme nastrúhali na hrubém struhadle a jogurtovou směs.
Připravenou nádivku navrstvíme na základ a pěkně uhladíme. Odložíme do lednice na 2-3 hodiny (nejlépe na celou noc) a vrch ozdobíme strouhanou čokoládou a limetkovou kůrou. Dobrou chuť!

Rebarborový koláč s tvarohem

1. května 2015 v 11:29 | Klára Hrbáčová |  Koláče
Na těsto budete potřebovat:

►340 g polohrubé mouky
►340g polohrubé mouky
►200g másla
►½ bal. prášku do pečiva
►2PL kakaa...
►100g moučkového cukru
►1 vejce
►1 žloutek

Na nápln budete potřebovat:

►500g jemného tvarohu
►120g moučkového cukru
►100ml oleje
►500ml mléka
►1PL citrónové kůry
►1PL citrónové šťávy
►3 žloutky
►50g krémového prášku Zlatý klas nebo 2 bal. vanil.pudinku
►900g rebarbory
►3bal. vanilkového cukru

Na zdobení:
lístky meduňky
pikantní ovocná omáčka

Postup přípravy:
Mouku , kakao a prášek do pečiva prosejeme na vál, přidáme cukr, máslo, vejce a žloutek, vypracujeme těsto a odložíme asi na 30 minut do chladničky.
Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh, cukr olej, mléko,citrónovou kůru a šťávu, žloutky a zlatý klas rozmixujeme. Pokud nemáme Zlatý klas dáme místo něho vanilkový pudink.
Po vychlazení těsto nahrubo nastrouháme na plech vyložený pečícím papírem. Na nastrouhané těsto rozložíme pokrájenou rebarboru a posypeme vanilkovými cukry. Povrch zalijeme rozmixovanou náplní a upečeme. Pečeme asi na 180´C 30-40 minut. Pak plech přikryjeme alobalem, snížíme teplotu trouby a asi ještě 10 minut dopečeme. Vychladlý koláč pokrájíme, můžeme ozdobit šlehačkou, posypat kakaem a pokapat ovocnou omáčkou.
Ovocná omáčka: Očištěné drobné ovoce asi 150g povaříme s krupicovým cukrem a trochou vody. Na závěr přidáme 1 kávou lžičku Gustinu a ještě krátce povaříme.